Ивайло Василев – пиано

Нашите деца- децата, които фондация “Артис” подкрепи, като им даде сцена за изява. Кои са те?

IMG_0322Представяме ви …..

Ивайло Владимиров Василев, 10 г., 4-ти клас в НМУ “Л. Пипков”, гр. София, в класа на Емилия Канева

Защо избра точно пиано?

Инструментът намери мен (или се намерихме взаимно) – взех детската играчка-пиано на съседчето вкъщи за няколко дни, когато бях на 4 години, и разбрах, че с него мога да възпроизведа всички песнички от детската градина, както и да измислям украси на мелодията. Занимавах се сам, защото родителите ми са не-музиканти. Трябваше ми половин година, за да ги убедя, че искам истинско пиано, като това в детската, и те все не скланяха. Все пак Дядо Коледа ми донесе едно дигитално, поне с големи клавиши и не свистящ звук като играчката. Пробвал съм китара и цигулка по малко, но пианото и до днес е моят инструмент – с него може всичко. Попаднах на прекрасни учители – първата ми учителка на втората година успя някак да убеди родителите ми да ме пуснат в НМУ в първи клас, а там ме пое на най-добрата за мен учителка, г-жа Канева. Тя ме подкрепя, мотивира, дава ми творческа свобода, вече сме “роднини”. Обичам да свиря, да композирам, аранжирам, хармонизирам песни, да свиря ансамблово, да акомпанирам. Колкото повече опознавам инструмента, толкова повече го обичам!

Постигнати успехи до момента?

Едно Гран-при, 7 първи, 2 втори, 1 трета награда от международни конкурси, 8 специални награди в допълнение към първите. На един конкурс нямам медал, но възрастовата група беше до 17 г. и там взех 4–то място и специална награда. Имам и един конкурс, от който имам само награда за полу-финалист, но той ми е най-ценния и най-трудния до сега, защото е фестивалът на Денис Мацуев в Астана и на видео-подбора бяхме избрани да участваме 10 деца от 139 участника. Там се запознах с Мацуев и други големи музиканти, както и с невероятни малки пианисти от Русия, Корея, Китай, Казахстан и Австралия.

Имал съм майсторски класове с Анна Гурари (Германия), Джоузеф Параторе (Италия/САЩ), Аглика Генова и Любен Димитров (България), Атанас Куртев (България), Наталия Деева (Русия), Мамико Суда (Япония), Людмил Ангелов (България).  Повечето от тях са били награди.

Каква е мечтата ти?

Голямата: Да изсвиря Първи концерт за пиано и оркестър на Чайковски в голямата зала на Роял Албърт Хол с оркестъра на Маринский и Валери Гергиев.

Обозримата: Да изсвиря с оркестър 12-ти концерт на Моцарт, който научих за Казахстан.

Какво усещане дава участието в международен музикален фестивал „Артис”?

Усещането да участвам във фестивал “Артис” е прекрасно! Всъщност, това участие ми сбъдна една друга мечта – да свиря в зала “България”, макар и в камерна зала.

Благодаря за поканата и за това, че давате поле за изява в този фестивал за младите музиканти!

IMG_0306  IMG_0324