Камерен концерт на Марио Кароли и Ирина Георгиева

На 12 ноември 2017 г. от 19.30 часа, в Първо студио на БНР очаквайте камерен концерт на Марио Кароли – флейта, Италия и Ирина Георгиева – пиано, България. Концертът е част от Международния фестивал за класическа музика “Артис”.

ВХОД СВОБОДЕН!

 

carolliМарио Кароли започва да свири на флейта на 14-годишна възраст и на 19 получава диплома за солист. На 22-годишна възраст получава музикалната награда “Kranichsteiner Musikpreis” в Дармщат. Оттогава той се радва на изключително успешна соло кариера като един от най-забележителните флейтисти от своето поколение.

Широкият му репертоар показва автентичен и личен подход. В концертите си комбинира творби на Марин Марай и Брайън Фернихъх с лекота. За него не съществуват бариери между различните стилистични области в музиката, той отказва да бъде разглеждан като “специалист” в ограничените репертоарни жанрове. Марио Кароли принадлежи към малкия кръг от артисти, способни да свирят класически концерт, както и най-сложната съвременна творба с една и съща жизненост и виртуозност. По повод един от неговите рецитали в  Брюксел критиците отбелязват, че “публиката буквално е учудена от неговата техника, сила и поезия, която той изразява чрез музиката си”.

Марио Кароли се появява редовно в най-големите концертни зали на света, включително Филхармонията в Берлин и Кьолн, Амстердам, Мюнхен, Виена Конертхаус, Кралската фестивална зала в Лондон, Операта Гарние в Париж, Нюйоркския Линкълн Център, операта Сити Хаус в Токио и др.

Той свири концерти от флейта – от Вивалди до Скарайно, както и от Меркаданте, Иберт или Джоливет – със Симфоничния оркестър на Италианското радио, Оркестъра на филхармонията в Лондон, Националния оркестър на Белгия, Оркестъра на WDR, оркестъра на SWR, Исландския национален симфоничен оркестър, Токийската филхармония, Токио Симфониета, Оркестърите на Щутгарт, Руен и Калиари Оперни къщи.

Освен музиката, Марио Кароли има и университетска степен по философия ( с дисертация по “Антихристът” на Ницше) и има страст към поезия, кино и психология. Този културен интерес подкрепя опитите му да поднови и съживи традиционните възгледи за инструмента и репертоара му. Излизайки отвъд великия канон на историческия флейтен репертоар, Марио Кароли се превръща в предпочитан солист за някои от най-големите композитори днес. Той е единственият съвременен флейтист, изпълняващ на монографични концерти пълните произведения за флейта на Sciarrino, Ferneyhough и Jolivet. Той прави интерпретации със зашеметяваща виртуозност, фантазия и енергия, а критиците го наричат “феномен”.


Ирина Георгиева – пиано, България. 

 

Irina-Georgieva„Ирина Георгиева е една от най- талантливите студентки в моята над 35-годишна педагогическа дейност. Висока култура на звука, в съчетание с изумителна техника и великолепно стилистично усещане, магнетично изпълнителско въздействие и силна личност – всички тези качества предопределят Ирина Георгиева за голяма клавирна кариера.“ Рудолф Бухбиндер

„Ирина Георгиева е изключително надарен артист. Интерпретацията й е винаги оригинална, звукът – красив, художественият й потенциал – необятен.“ Лазар Берман

„Българската пианистка Ирина Георгиева е изключително явление в музикалния свят.“ сп. „Musical Opinion”, 2005, Лондон.

Музикалният път на пианистката започва в ранна детска възраст. Десетгодишна печели първата си международна награда в Чехия. На 11 години е нейният дебют като солист на оркестър – изпълнява Първия концерт на Бетxовен в до мажор, оп. 15. На 16 години печели първа награда на международния конкурс за пианисти „Steinway“ в Берлин. По време на следването си в НМА в София, в класа на проф. Марина Капацинская редовно концертира с оркестъра при академията, както и с филхармоничните оркестри на София, Варна, Плевен и Шумен. Междувременно младата пианистка усъвършенства майсторството си при известния педагог Лазар Берман. През 2002 година печели стипендия на фондацията „Gerber-ten Bosch“ и постъпва в Базелската музикална академия в майсторския клас на концертния пианист Рудолф Бухбиндер. Това сътрудничество се оказва много важно за нейното изпълнителско и артистично израстване. Печели няколко награди (Медал и Диплом, Мария Каналс, Барселона, 2006 година; Награда за интерпретация на съвременна музика, 2008 година).

Завършва блестящо академията с преподавателска, концертна и солистична диплома, като изпълнява произведения на Сергeй Рахманинов. Следва първа награда на престижния международен конкурс „Kurt Leimer“ в Цюрих, 2008 година. През същата година се среща с композиторката София Губайдулина и участва в майсторския й клас, където изпълнява нейната „Шакона“. По-късно в своята характеристика композиторката пише: „В огромен и неочакван подарък за мен се превърна срещата ми с пианистката Ирина Георгиева. Изпълнението й поразява с богатство на звуковата палитра, удивителна кантилена, звукова мощ, дълбочина на музикантския замисъл, безупречно чувство за форма. Без съмнение имаме работа с много голям талант. Убедена съм, че личност от такъв мащаб е ценна за всяка концертна програма, за всяка художествена инициатива “. Подобно е мнението и на английския музикален критик Денби Ричардс, който след рецитал на пианистката в Ware House, Лондон, й предсказва блестящо бъдеще. Ирина Георгиева концертира в Швейцария, Италия, Франция, Англия, Мароко, Южна Америка, на Балканите, в Близкия Изток.

Репертоарът й обхваща музика от барок до съвременност. Стилът й на свирене се отличава с импресивност, непринудена виртуозност и превъзходна стилистична чувствителност.