Бониан Тиан и Ваня Пешева закриват фестивал “Артис”

На 19-ти ноември в камерна зала “България” от 19.00 часа ще започне камерния концерт на световноизвестният виолончелист Бониан Тиан, концертмайстор на Гьорцених оркестър в град Кьолн, Германия и Ваня Пешева – пиано, която е и артистичния директор на международния музикален фестивал “Артис”. Това е шестият и последен концерт от програмата на фестивала за тази година.

ВХОД СВОБОДЕН!

tian-bonianБониан Тиан е един от известните китайски виолончелисти. Той е главният виолончелист на оркестъра Гюрзиних в Кьолн и преподава във висшето музикално училище във Франкфурт на Майн, академия Кронберг, оркестър Централен Дортмунд и професор за гости в Централната музикална консерватория в Пекин.

Бониан е роден през 1986 г. в Шенян, Китай и започва да изучава виолончело с проф. Ван Джуфу в музикалната консерватория в Шенян. През 1997 г. Бониан се премества в Пекин, за да продължи образованието си в Централната музикална консерватория, преди да дойде в Германия.

През 2002 г. Бониан получава 1-ва награда и Златен медал на Четвърти международен конкурс Чайковски за млади музиканти в Ксиамен, Китай, следвана от 1-ва награда на Международен конкурс “Дейвидов” в Латвия, 2-ра награда на четвъртия Международен конкурс за виолончело “, първа награда в международния конкурс “Джордж Енеску” в Румъния и 2-ра награда на третото международно състезание “Виолончело” във Франция. Той се появява редовно на фестивала в Шлезвиг-Холщайн, музикалния фестивал в Ренгау.

goport15_03_1736Бониан е имал изпълнения като солист със Загребската филхармония, Латвийския национален оркестър, Шанхайския симфоничен оркестър, Китайската филхармония, Тайванския национален симфоничен оркестър, Амадеус Оркестър Залцбург, Гюрзинич Оркестър, Симфоничен оркестър в Тулуза и дава рецитали във филхармонията в Берлин, Тиволи в Копенхаген, Центъра за култура и музика в Сеул и в частна аудитория за кралица Маргарет от Дания. Бониан работи с Кристоф Ешченбах, Кристоф фон Дохняни, Сър Невил Маринър, Гидор Кремер, Юри Башмет, Андрес Шиф, Сър Невил Маринър, Стивън Изилис и Кристиан Тецлаф. Бониан се радва на специална подкрепа от Дарс, и изпълнява по поръчка на виолончело от Патрик Робин, Париж.

 

Ваня Пешева е пианист с активна изпълнителска и педагогическа дейност. Музикалната критика я определя като: “…музикант, надарен с изключителна артистичност, технически възможности и впечатляваща емоционалност“ – Карла Джудичи, Италия;  “...изключително зряло музициране с дълбоко разбиране на различните стилове, в които изпълнителката влага своя талант и голям виртуозен блясък” –  сп. “Музикални хоризонти.vanya-pesheva

Интензивната концертна дейност на Ваня Пешева започва в ранна детска възраст. Следват множество награди от национални и международни конкурси, сред които: Национален конкурс за пианисти “Светослав Обретенов“, Национална творческа среща за пианисти, Международен конкурс за пианисти “Димитър Ненов“, Международен конкурс за пианисти “Марсала“ – Италия и др.

Ваня Пешева завършва музикално училище в класа на Елеонора Карамишева и Национална музикална академия в класа на проф. Марина Капацинская. През 2000 година получава покана да специализира в майсторския клас по интерпретация на проф. Карла Джудичи в Рим. В своя творчески път на професионално израстване ползотворно влияние оказват контактите с изтъкнати музиканти сред които проф. Доменик Вебер (Женева, Швейцария), проф.Марчело Абадо (Италия), проф. Венцислав Янков (Париж, Франция), които пианистката осъществява с участието си в международни майсторски класове. В периода 1998-1999 година, тя преподава пиано в Академия за музика в гр. Куангджу, Южна Корея, като паралелно с това активно концертира в Сеул, Куангджу, Анян и др. В продължение на много години преподава пиано в Kлавирна и Kамерна катедра на НМА “Панчо Владигеров“, към момента и в НМУ “Любомир Пипков“, София.

Ваня Пешева концертира с успех, като солист на много симфонични оркестри в страната и чужбина. Нейната активна изпълнителска дейност включва солови и камерни рецитали в България, Швейцария, Франция, Люксембург, Италия, Испания, Южна Корея, Македония; записи за БНР и БНТ, Швейцарското Национално Радио Espace2, Македонската Национална Телевизия, участия в престижни международни музикални фестивали, като “Puplinge Classique” – Женева, “Златна лира“ – Скопие, “Мартенски музикални дни“, “Европейски музикален фестивал“, “Софийски музикални седмици“, “Салон на изкуствата“, “Международен фестивал на камерната музика“ и др., а нейната педагогическа дейност – множество майсторски класове в чужбина.

През 2010 г. реализира и издава компактдиск “Клавирни сонати“ с произведения на Лудвиг ван Бетховен, Франц Шуберт и Сергей Рахманинов.